Mi a kineziológia?

A természetgyógyászati törvény meghatározása szerint:

A kineziológia alternatív, komplementer, preventív készség, – és képességfejlesztő, holisztikus egészségügyi módszer, mely pedagógiai és pszichológiai elemeket is tartalmaz; neurológiai és energetikai blokádokat old, és ezzel beindítja a test, az egész szervezet öngyógyító mechanizmusát.

Mindenkinek az a vágya, hogy harmónia vegye körül, de ez igazából nem mindig sikerül. A kineziológia egyik ága, a One Brain módszer segítségével, azonban feltárhatjuk a problémák okát. A negatív érzelmek, melyek tudattalanul irányítanak bennünket, mindig a múltunkban keresendők és a jelenben stressz formájában hatnak ránk. Ez a módszer segítséget nyújthat mindazoknak, akik úgy döntenek, hogy szeretnének az életünkön, sorsukon pozitív irányban változtatni.

Miért hívják One Brain kineziológiának?

One Brain azt jelenti, „Egységes Agy”. Ahhoz, hogy hatékonyan működjünk, fontos, hogy agyunk jobb és bal agyféltekéje összehangolt legyen, mivel a két terület működése nagyban befolyásolja életünket.. Ha ez az egység megvan és valóban jól működik, akkor érhetjük el, hogy boldog kiegyensúlyozott, egészséges emberként éljük életünket.

A kineziológia One Brain módszere az érzelmekkel és az energiával dolgozik. Izomtesztelést használ az okok feltárásához. Az izomtesztelést Dr. George Goodheart, kiropraktőr (magyarul gerinc szakértő) az 1960-as években fedezte fel, miközben a pácienseivel dolgozott.

„ A test soha nem hazudik, ha a megfelelő kérdést tesszük fel, a megfelelő módon.”

(Dr. George Goodheart) A pozitív ingerek erősítik, a negatív ingerek gyengítik izmainkat.

Minden, ami fogantatásunk óta történik velünk, elraktározódik a tudatalattinkba. Az információk az agy és az izmok (bio-feedback, azaz visszacsatolás) kommunikációjának köszönhetően izomteszteléssel hívhatók elő. Az események, amelyek velünk megtörténtek, ott vannak bennünk, mint egy-egy lenyomat. Ezekre az eseményekre már nem mindig emlékezünk, de a tudatalattinkban fellelhetők.

Az energetikai egyensúly megteremtéséhez számos technika áll rendelkezésünkre. Az elvégzett korrekciókkal helyreállítható az energiák szabad áramlása, amitől jobban érezhetjük magunkat.

A „Three  in One Concepts, One Brain” megalkotói és kidolgozói.

A Dr. George Goodheart felfedezésén alapuló izomtesztelési módszert Gordon Stokes, Daniel Whiteside és Candace Callawey amerikai orvosok dolgozták ki.

Magyarországra Carol Ann Hontz amerikai pedagógus hozta el és tanította elsőnek ezt a technikát, a „Three in One Concepts , One Brain” ( három az egyben, egységes agy) kineziológiát.

Ugyancsak Carol Ann Hontz által ismerhettük meg Betty Edwards: „Jobb agyféltekés rajzolás” módszerét is. Az itt elsajátított technikának nem a rajzolás az elsődleges feladata, mert itt is elsősorban a bal-és a jobb agyféltekénk összehangolásán dolgozunk. Ezért is oktatja nagyon sok kineziológus ezt a portrérajzolási technikát.

Carol Ann Hontz, mint tanár a Montessori-pedagógia követője. Tanár lévén nagyon sok tanulási nehézséggel küzdő gyermekkel találkozott, és felismerte, hogy a gyermek, a fejlődése valamennyi szakaszában egy-egy területre különösen fogékony. A pedagógusnak ezt kell minden gyereknél megtalálnia. Támogatta a Montessori módszer képzését, sőt Budapesten megnyitott egy Montessori óvodát is. Ő az alapítója a Nemzetközi Kineziológia Akadémiának.

Miben segíti kliensét a kineziológus?

– életmódja, életvitele, életszemlélete megújításában,

– a testi, lelki, érzelmi egészségének megőrzésében,

– személyiségfejlődésben és minőségében jobb élet elérésében.

Milyen konkrét problémákban tud segítséget nyújtani a kineziológia?

– Önbizalom, önértékelés, magabiztosság, határozottság hiánya,

– nyilvános szerepléstől való félelem, (felelés, előadás, vizsga, vélemény) kinyilvánítása,

– tanulási nehézségek (diszgráfia,diszlexia, azaz írás-olvasási, diszkalkulia, azaz számolási gondok),

– pánikbetegség, párkapcsolati problémák, közlekedési fóbiák (lift, busz, metró, repülőgép),

– krízishelyzetek (szülés, válás, haláleset, munkahelyi konfliktusok),

– alvászavar, fáradékonyság, beilleszkedési nehézségek,

– iskolakezdés, serdülőkori problémák,……

– ismétlődő negatív élethelyzetek.

„Jelen választásainkat a múltban átélt traumáink és örömeink befolyásolják, de természetesen a ma hozott döntéseink alapozzák meg a jövőnket.”

„Ha feltudjuk oldani a múlt traumáit és erősíteni az örömöket, választásainkkal azt a jövőt építjük, melyet valójában akarunk.”